Biografie

Onze band, De Kemels kan zich als een kameleon opstellen. We passen ons aan naargelang de locatie en de sfeer en geven ons altijd ten volle!

De 5 leden van De Kemels hebben allemaal een passie voor muziek, feesten en Nederlandstalige muziek. Al 17 jaar geven zij onvermoeid het beste van zichzelf.

Stijn Michels had tijdens de zomervakantie van 2005 het idee om een Nederlandstalige coverband te starten. De naam, het logo, de website en mogelijke playlist waren er al. De muzikanten werden gevonden via zoekertjes op het internet.

Op 17 oktober 2005 vond de eerste repetitie plaats. Enkele weken daarna kwamen de eerste boekingen al binnen.

De rest is geschiedenis…

We hebben hard en snel moeten werken. We waren dan ook de eerste Nederlandstalige coverband van Vlaanderen. Velen volgden ons in de voetsporen, maar er kan er maar één het origineel zijn. Voor je het weet, ben je 19 jaar verder en staan er 500 concerten op je kerfstok.

Stijn, die nu 43 is en nog steeds lid van De Kemels, is al van jongs af gepassioneerd door Nederlandstalige muziek. Al snel nam hij deel aan playbackshows en werd hij lid van een toneelgroep. Daar heeft hij zijn liefde voor het podium ontdekt. De ideale man voor het oprichten van een band als De Kemels.

Erwin Bruggeman (65), Hendrik Dedecker (64), Thomas Beyaert (34) en Dirk Dumont (54) zijn de andere leden van De Kemels. “Door het aanwerven van Thomas konden we de gemiddelde leeftijd van de bandleden terugschroeven naar 52 jaar”, lacht de vrolijke bende.

“Waar we in onze beginperiode voornamelijk gefixeerd waren op het rockgehalte in de liedjes die we brachten, spelen we nu kleppers van verscheidene genres. Muzikaal zijn we sterk gegroeid”, vertellen de bandleden. Dat zorgt ervoor dat De Kemels nu Nederlandstalige muziek van verschillende genres spelen. Van rock (Gorki, The Scene, Raymond van het Groenewoud) en pop (Clouseau, Metejoor,…) tot slow (Will Tura, Mama’s Jasje,…) en dance (Rob De Nijs,…). Variatie is troef.

Dat ze tijdens hun 19-jarig bestaan al meer dan 500 concerten mochten geven, toont duidelijk aan dat hun optredens uniek zijn.

We hebben de afgelopen jaren zowat alles gedaan. We hadden optredens voor een volle Veemarkt en in culturele centra, maar ook op huwelijksfeesten, in cafés en in tenten. Van zeer groot tot zeer klein.

Waarom De Kemels op ieder feest begeerd zijn? Dat schrijven ze zelf toe aan hun doorgedreven bezieling en ambitie. “We gaven altijd het beste van onszelf en mochten steeds lovende kritieken ontvangen. Het doet ons ook een enorm plezier dat we ons in alle Vlaamse provincies mochten profileren als graag geziene gasten. Ook Nederland pikt ons er soms wel eens uit om Vlaanderen te vertegenwoordigen op hun feesten.”

Onze missie is het promoten van de Nederlandstalige muziek én taal. Bij De Kemels vind je passie voor de Nederlandstalige muziek en respect voor het origineel en de originele artiesten. Na 19 jaar is het benauwend te moeten vaststellen dat er een aantal artiesten die wij vertolken van ons heengegaan zijn. Denk maar aan Luc De Vos, Thé Lau, Eddy Wally, Bart Van den Bossche en Paul Severs. Ook hier is het onze taak om hen in ere te houden.